Terapi “Red Light” Berkesan atau sekadar teori?

Terapi Red Light, atau juga dikenali sebagai Terapi Cahaya Merah, melibatkan penggunaan cahaya merah yang lembut untuk merangsang tubuh kita secara semulajadi. Terapi ini telah dikaji dalam beberapa kajian saintifik dan telah dikaitkan dengan manfaat kesihatan yang pelbagai, termasuk membantu meningkatkan kualiti tidur.

Apa kaitan terapi red light dengan tidur yang lebih nyenyak?

  • Merangsang Pengeluaran Melatonin: Terapi Red Light telah terbukti merangsang pengeluaran hormon melatonin dalam badan. Melatonin adalah hormon yang bertanggungjawab mengawal kitaran tidur dan terjaga, dan pengeluaran melatonin yang mencukupi membantu merangsang tidur yang nyenyak.
  • Mengurangkan Kesan Cahaya Biru: Terapi Red Light berfungsi untuk mengurangkan paparan cahaya biru yang berasal dari peranti elektronik dan lampu biasa. Cahaya biru ini boleh mengganggu produksi melatonin dan menyukarkan proses tidur. Dengan menggantikan cahaya biru dengan cahaya merah yang lebih lembut, tubuh kita lebih mudah untuk bersedia tidur.

Kesimpulan nya, terapi red light dapat meningkatkan hormon melatonin dan menyebabkan kita tidur dengan lebih nyenyak, Sama ada teori ini betul-betul berkesan atau hanya sekadar teori biasa tidak pasti.

Tapi, apa yang pasti hormon melatonin sangat berperanan penting untuk capat tidur yang berkualiti anda boleh baca artikel yang kami tulis berkenaan Hormon melatonin.

Satu cara yang lebih mudah untuk meningkatkan hormon melatonin selain menggunakan terapi red light dengan consume myrilex, Myrilex terbukti dapat meningkatkan hormon melatonin dengan sangat efektif, sehingga harini ini lebih 10,000 orang yang sudahpun menggunakan myrilex untuk capai tidur yang berkualiti

Starter Pack

RM149
RM125

Scroll to Top